Wina

Na tej stronie podaję przepisy na wina słodkie. Przez odpowiedni± zmianę ilo¶ci cukru, można otrzymać wino półsłodkie b±dĽ wytrawne. Można proporcjonalnie przeliczyć podane warto¶ci składników na większ± pojemno¶ć.

Wino z agrestu (wkrótce)
Agrest
Wino z bananów i pomarańczy
Banany i pomarańcze
Wino z gruszek
Gruszki
Wino z jarzębiny
Jarzębina
Wino z mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski
Wino z czarnej porzeczki
Porzeczki czarne
Wino z rodzynków
Rodzynki
Wino z ryżu
Ryż

Truskawki
Wino z winogron
Winogrono
Wino z wisni
Wi¶nie
Wino z żyta
Żyto
Wino z jeżyn
Jeżyny

Wino z agrestu (15 l)

6 kg agrestu
3,5 kg cukru
5 l wody
drożdże winiarskie Tokay lub podobne


Wino z bananów i pomarańczy (5 l)

1 kg bananów
sok z 8 dużych pomarańczy
0,5 kg winogron
1,1 kg cukru
drożdże winiarskie Burgund
1/2 paczki pożywki
dopełnić letni± przegotowan± wod± do 4,5 l

Banany i winogrona pokroić i wsypać do g±siora. Wlać sok, reszta jak w rodzynkach.


Wino z gruszek (15 l)

8,5 l soku z gruszek
3.2 kg cukru
4 l wody
30 gr kwasku cytr.
1 g taniny (lub szklanka czarnej herbaty)
pożywka
drożdże do wina białego (np. Madera)

Je¶li kto¶ ma za dużo gruszek w ogrodzie, może spróbować wykonać wino z tego owocu. Poraz pierwszy zrobiłem wino z gruszek w tym roku (2006), a zrobiłem go następuj±co:
Sok z gruszek otrzymałem przy pomocy sokownika. Gruszki należy umyć i obrać ze skórek i pokroić (bez ogryzek) na drobne kawałki przed włożeniem do sokownika. Aby otrzymać 8,5 l soku, potrzebujemy ok. 11 kg obranych gruszek. Sprawdziłem przy okazji, że na każdy kilogram obranych gruszek przypada ok. 0.4 kg odpadków, czyli w przybliżeniu potrzebujemy ok. 15 kg gruszek. Każd± partię obranych gruszek możemy przesypywać czę¶ci± cukru w sokowniku. Trzeba jedynie pamiętać ile cukru wsypali¶my i odliczyć tę warto¶ć od pozostałej warto¶ci z przepisu. Tak przygotowany sok musi oczywi¶cie ostygn±ć, po czym wlewamy go do g±siora. Rozpuszczamy pozostał± czę¶ć cukru w wodzie, któr± podgrzewamy aż do gotowania. Następnie roztwór cukru chłodzimy i dolewamy do g±siora. Czę¶ć wody przeznaczamy na rozpuszczenie kwasku cytrynowego oraz pożywki dla drożdży i również je wlewamy do g±siora. Dodajemy taninę lub szklankę czarnej herbaty, a na koniec uprzednio przygotowany zaczyn drożdżowy. Wszystko mocno mieszamy i odstawiamy na okres fermentacji.

Wino wyszło niezbyt smaczne - w zasadzie nie wiele ma smaku gruszek, jest mocny posmak drożdży, co akurat w młodym winie nie jest nietypowe. ¦wieże wino jest nieco mętne, ale szybko się klaruje. Prawdopodobnie wino wyszło by lepiej, gdyby nie robić go z soku, ale z bezpo¶rednio skrojonych owoców. Wypróbuję w następnym roku. W każdym razie dobr± zasad± jest nie wylewać niesmacznego wina, bo po odleżakowaniu, wino może nabrać całkiem dobrego smaku.


Wino z jarzębiny (15 l)

3,2 kg jarzębiny
4,0 kg cukru
8 l wody
25 g kwasku cytrynowego
drożdże wininiarskie + pożywka

Sposób przyrz±dzenia: jarzębinę po zebraniu obrać z gał±zek i zamrozić w zamrażarce. Po dwóch dniach wyci±gn±ć jarzębinę i zalać 4. litrami wrz±cej wody (można to robić partiami), pomieszać i wrzucić do g±siora. W pozostałej ilo¶ci wody rozpu¶cić cukier, zagotować, ostudzić i wlać do g±siora. Na koniec rozpu¶cić kwasek cytrynowy w pół szklanki przegotowanej wody i wlać do g±siora. Na konieć dodać drożdże i pożywkę (je¶li jest wymagana).


Wino z jeżyn (15 l)

7 kg jeżyn
3,3 kg cukru
4 l wody
szklanka czarnej mocnej herbaty
drożdże Tokay lub inne do wina czerwonego

Sposób przyrz±dzenia: jeżyny po zebraniu obrać z szypułek. Następnie zagotować w wodzie z cukrem w ilo¶ci zgodnej z przepisem. Następnie ostudzić i wlać wszystko nie cedz±c do g±siora. Uzupełnić roztworem z pozostałej ilo¶ci wody i cukru (po zagotowaniu i wystudzeniu), je¶li pozostały. Wlać wystudzon± herbatę. Na koniec dodać drożdże i pożywkę (je¶li jest wymagana) i odstawić na 7-8 tygodni, poczym zlać. Wino bardzo dobre.


Wino z mniszka lekarskiego (5 l)
Kliknij tutaj po szczegóły

1,5 l kwiatów (same żółte płatki, bez zielonych kielichów)
1,3 kg cukru rozpuszczone w 0.5 l wody
135 g rodzynków sułtanek
1,5 pomarańczy
drożdże Tokay - cała paczka
pożywka - pół łyżeczki
kwasek cytr. - pół łyżeczki

Kwiaty, sułtanki i pomarańcze zalać 1,5 l wrz±tku - na 3 doby. Po tym okresie odcedzić wywar i wlać do g±siora. Dolać wody z cukrem. Wszystko dopełnić 1 l wody.
Bardzo dobre wino!


Wino z czarnych porzeczek (15 l)

5,6 l soku (8 kg czarnych porzeczek)
3,2 kg cukru
5 l wody
drożdże winiarskie

Sok z czarnych porzeczek można uzyskać wykorzystuj±c sokownik lub sokowirówkę. W ostateczno¶ci można wrzucić owoce surowe, które trzeba rozgnie¶ć w rękach. Wszystkie składniki wlać do g±siora, na końcu dodać drożdże. Odstawić na 7-8 tygodni, poczym zlać. Wino rewelacyjne w smaku!


Wino z rodzynków (5 l)

650 g rodzynek
2,8 l wody
850 g cukru
7 g kw.cytr.
drożdże winiarskie
1/2 paczki pożywki

Rodzynki należy rozdrobnić (pokroić, rozetrzeć lub tym podobne) i wrzucić do g±siora. Wodę wraz z rozpuszczonym cukrem trzeba zagotować, ostudzić i wlać do g±siora. Kwasek cytrynowy i pożywkę rozpu¶cić w pół szklanki przegotowanej wody, następnie wlać do g±siora. Wszystko razem zamieszać, dolać drożdże i zatkać wg wskazówek powyżej.


Wino z ryżu (15 l)

1.5 kg ryżu
4.5 kg cukru
11 l wody
3 cytryny
20 dag rodzynków
2 gałki muszkatułowe (40 g)
12 ziaren ziela angielskiego
szczypta: cynamonu, tymianku i mięty
drożdże Tokay (lub dowolne do wina białego)
pożywka

Wino z ryżu jest w mojej subiektywnej ocenie jednym z lepszych win do wyrobu w domu. Produkty do jego produkcji (głównie ryż) s± bardzo tanie i ogólnie dostępne. Duża ilo¶ć przypraw (patrz fotografia obok - widok przez główkę g±siora) daje w efekcie niepowtarzalny korzenny smak. Wino łatwo fermentuje i dobrze się klaruje uzyskuj±c delikatnie żółty kolor. Podane tutaj proporcje produktów daj± wino dobrze słodkie. Sugeruję zmniejszyć ilo¶ć cukru o 0.2-0.5 kg wówczas wino powinno być bardziej delikatne.

Sposób przyrz±dzenia: nieugotowany ryż (luĽny lub z torebek) należy partiami intensywnie przepłukać pod bierz±c± wod± (1) tak, by przelatuj±ca woda była czysta. Ryż wsypujemy do g±siora (2). Cytryny obieramy ze skóry oraz z białych skórek (3), rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do g±siora. Wsypujemy przyprawy i rodzynki (4). Gdy wszystkie składniki s± już w g±siorze (5), wlewamy roztwór cukrowy w proporcjach przedstawionych w przepisie.
1. 2. 3. 4. 5.
Roztwór cukrowy, jak zawsze przygotowujemy poprzez wsypanie czę¶ci cukru do czę¶ci wody i podgrzewamy mieszaj±c co jaki¶ czas tak, by cały cukier się rozpu¶cił. Po rozpuszczeniu cukru podgrzewamy roztwór aż do zagotowania, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Gdy roztwór osi±gnie temperaturę pokojow±, można go wlać do g±siora. Nie ma przy tym znaczenia, czy rozpu¶cisz cały cukier w np. 5 litrach wody, a następnie dolejesz przegotowanej, czy na odwrót. Kiedy wszystko znajdzie się w g±siorze, wlewamy na koniec uprzednio przygotowane drożdże oraz dosypujemy pozostał± czę¶ć pożywki, a następnie wszystko porz±dnie mieszamy. G±sior ostatecznie odstawiamy na ok. miesi±c, po którym to okresie niecierpliwego oczekiwania na efekty naszych wysiłków, następuje zlanie wina. Podczas pierwszego zlewania można ¶miało posmakować naszego napoju. Resztę (o ile co¶ zostanie ;-)) przelewamy do mniejszego g±siora i odstawiamy na kilka miesięcy, aż wino przejdzie fazę cichej fermentacji. Po tym czasie możemy zlać wino do butelek.


Wino z truskawek (15 l)

7,0 kg truskawek
3,5 kg cukru
4,0 l wody
4,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
drożdże wininiarskie + pożywka

Wino w takich porporcjach wychodzi raczej wytrawne. Aby zrobić wino słodkie, należy dać tyle cukru co truskawek.

Inny przepis na wino z truskawek (na 15l g±sior) zaczerpnięty z literatury to:

4,5 kg truskawek
4 kg cukru
8 l wody
2 cytryny
1 szklanka mocnej herbaty
drożdże winiarskie do wina czerwonego + pożywka

Sposób przyrz±dzenia: truskawki umyć, obrać z szypułek i rozdrobnić, wrzucać do g±siora. Cytryny obrać ze skóry i białego, rozgnie¶ć w palcach i wrzucić do baniaka. Następnie wlać zagotowan± i wystudzon± wodę z cukrem, ale tylko 6 l + 3 kg. Do tego wszystkiego wlać szklankę herbaty i rozpuszczony w niewielkiej ilo¶ci przegotowanej wody pożywkę dla drożdzy, a na końcu drożdże. Po kilku dniach burzliwej fermentacji rozrobić w 1 l wody pozostały kilogram cukru i uzupełnić g±sior. W razie potrzeby dopełnić jeszcze przegotowan± i wystudzon± wod±.


Wino z wi¶ni (15 l)
wg: Winnica Polska, czyli wyrób win domowych wg Roberta Pradla
wyd. I, Olsztyn, wydawnictwo "EF-TE-ER"

8,0 kg wi¶ni (lub 6,0 l soku)
4,0 kg cukru
4,2 l wody
5 g pożywki
drożdże Malaga/Port/Bordeaux

Wino z wi¶ni

Wi¶nie umyć i wydrylować. W takiej postaci wrzucać do g±siora. Ewentualnie wycisn±ć sok (za pomoc± sokowirówki b±dĽ sokownika). Zalać przestudzonym roztworem cukrowym w ilo¶ci zgodnej z przepisem i dodać drożdże. Odstawić na 7-8 tygodni poczym zlać. Wino bardzo dobre, dobrze się klaruje. Polecam wszstkim pocz±tkuj±cym!


Wino z żyta (5 l)

0,830 kg żyta
1,2 kg cukru
2,9 l wody
20 g kwasku cyt.
drożdże Tokay
1/3 pożywki

Żyto przepłukać w przegotowanej wodzie, przegl±dn±ć i wyrzucić ¶mieci w postaci jakich¶ kłosów, łupinek itp., wsypać do g±siora. Reszta standardowo.


Wino z winogron (20 l)

10 kg winogron
4,6 kg cukru
7 l wody
drożdże winiarskie Tokay
pożywka.

Dojrzałe winogrona obrać z ogonków, NIE MYĆ! Winogrono posiada na skórce naturalne drożdże, więc mycie ich nie jest wskazane. Najpierw je trzeba porozgniatać (wystarczy, że pękn±) ręk± w misce i tak± papkę wlać do g±siora, zalać ostudzon± przegotowan± wod± z cukrem, dodać drożdże i... czekać jakie¶ 6 tygodni.

Ponieważ niemyte winogrona posiadaj± naturalne drożdże na skórce owoców, nie s± wymagane dodatkowe drożdże winiarskie. Przetestowałem ten sposób fermentacji i wino (pokazane na fotografii) wyszło naprawdę wy¶mienite. W razie, gdyby fermentacja się jednak nie rozpoczęła po 2 dniach, należy jak najszybciej dodać drożdże winiarskie, żeby nie stracić winogron.

Powrót

Odwiedzaj tę stronę co jaki¶ czas. Będzie coraz więcej przepisów!!!

Mam nadzieję, że kto¶ skorzysta z moich do¶wiadczeń i zrobi własne wino.
Czekam na maile!



Nowo¶ci | Galeria | Elektronika | Praca dyplomowa | Ulubione strony | Fizyka | O sobie | Adam i Ewa | Poezja | Gitara | Wina | Forum | Pocz±tek