Wina

PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI PRZY WYROBIE WIN DOMOWYCH / NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA

  1. Jak przeliczyć wartości składników przepisu na inną niż przewidziana wielkość gąsiora?
  2. Czy do wyrobu wina mogę używać wody mineralnej / oligoceńskiej?
  3. Czy można użyć zimnej (niegotowanej) wody?
  4. Co to są drożdże winiarskie?
  5. Gdzie można kupić drożdże winiarskie?
  6. Czy można zrobić wino z soków w kartonie?
  7. Co to jest moszcz?
  8. Co zrobić gdy kawałki owoców zatkały od spodu rurkę fermentacyjną i nie wiem kiedy to nastąpiło?
  9. Jaką objętość ma roztwór po rozpuszczeniu 1 kg cukru w 1 l wody?
  10. Kiedy wino jest gotowe? Jak długo musi fermentować?
  11. Czy po zlaniu wina po pierwszej fermentacji muszę gąsior ponownie zatkać korkiem?
  12. Co to jest pożywka ?
  1. Jak przeliczyć wartości składników przepisu na inną niż przewidziana wielkość gąsiora?
  2. Przeliczenie składników jest bardzo proste. Załóżmy, że chcemy zrobić wino w 15 l gąsiorze, a mamy przepis na 5 l. Ponieważ pojemność naszego gąsiora jest 3x większa (15/5 = 3), więc również 3-krotnie musimy zwiększyć ilość produktów. Jedyny produkt, jaki nie podlega tej regule, to drożdże winiarskie. Standardowe opakowanie drożdży z suszu owocowego jest przewidziane na wino od 5 do 25 litrów. Tak więc drożdży winiarskich nie dzielimy! Jeśli chcemy zrobić wino w jeszcze większym gąsiorze, musimy użyć dwóch lub odpowiednio więcej paczek drożdży.

    Przykład: z przepisu na 5 l wina chcemy obliczyć ilość składników tak, by otrzymać na 15 l trunku.
    15 l / 5 l = 3, więc wszystkie składniki mnożymy x3

    Przepis na 5 l wina Przepis na 15 l wina

    1,5 l kwiatów
    1,3 kg
    0.5 l wody
    135 g rodzynków
    1,5 pomarańczy
    kwasek cytr. - 1/2 łyżeczki
    1/5 pożywki
    drożdże Tokay

    x3
    x3
    x3
    x3
    x3
    x3
    x3
    -

    4,5 l kwiatów
    3,9 kg
    1.5 l wody
    405 g rodzynków
    4,5 pomarańczy
    kwasek cytr. - 3/2 łyżeczki
    3/5 pożywki
    drożdże Tokay

  3. Czy do wyrobu wina mogę używać wody mineralnej / oligoceńskiej?
  4. Myślę, że nie ma tutaj większych zastrzeżeń. Na pewno w jakimś stopniu skład wody używanej do wyrobu wina wpływa na efekt końcowy, ale nie prowadziłem w tym kierunku żadnych własnych badań. Ja zawsze używam tzw. "kranówki", ale zawsze ją przegotowuję. Zalecam również przegotowanie wody z innych źródeł.

  5. Czy można użyć zimnej (niegotowanej) wody?
  6. Raczej nie i to z trzech powodów. Pierwszy powód przedstawiłem powyżej. Drugi powód jest czysto fizyczny: cukier w gorącej wodzie rozpuszcza się znacznie szybciej. Po trzecie używanie surowej wody do wyrobu wina zdecydowanie zwiększa ryzyko zakażenia wina bakteriami zawartymi w nieprzegotowanej wodzie. W efekcie wino może skwaśnieć i będzie do wyrzucenia, przez co narazimy się na stratę kosztów poniesionych na zakup produktów.

  7. Co to są drożdże winiarskie?
  8. Drożdże winiarskie to szlachetne drożdże specjalnie hodowane np. na podłożach owocowego suszu. Przykłady spotykanych na rynku drożdży winiarskich pokazano na fotografiach.

    drożdze winiarskie na suszu owocowym Drożdże winiarskie w płynie Drożdże winiarskie niewymagające rozmnażania
    KLIKNIJ PO WIĘCEJ INFORMACJI NT. DROŻDŻY

    Zaleca się zawsze dodawać szlachetne drożdże winiarskie, gdyż wpływają one korzystnie na proces fermentacyjny. Paczka drożdży, w zależności od informacji na opakowaniu, przeznaczona jest na 5-25 l zaczynu winnego (moszczu). Drożdży nie należy dzielić proporcjonalnie do objętości moszczu. Jeśli przygotowujemy 30-40 l wina, należy przygotować zaczyn drożdżowy z dwóch paczek.

  9. Gdzie można kupić drożdże winiarskie?
  10. Drożdże można nabyć przede wszystkim w sklepach winiarskich, herbacianych, ogrodniczych itp. Coraz częściej można je kupić także w hipermarketach (Geant, OBI). Jeśli ktoś mieszka w mniejszej miejscowości, może zawsze nabyć drożdże w jednym z wielu sklepów internetowych (np. www.biowin.com.pl). Pamiętam, że w latach 90-tych był spory kłopot z kupnem drożdży nawet w takim mieście jak Toruń. Jedynym sklepem w Toruniu, gdzie można było nabyć drożdże winiarskie była... drogeria! :)) (na Rubinkowie II).

  11. Czy można zrobić wino z soków w kartonie?
  12. Soki w kartonie często są tak naprawdę roztworami soku i wody i nie zawierają wystarczającej ilości "materiału" do wyrobu wina. Poza tym soki w kartonie zawierają różnego rodzaju konserwanty, które mogą zepsuć cały nastaw. Poza tym jakość i smak wina z soków kartonowych, nawet jeśli się uda go wykonać, na pewno nie będzie taka, jak z soku wyciśniętego bądź otrzymanego z sokowirówki. Nigdy nie robiłem wina z soków kartonowych, więc nie twierdzę, że takiego wina się nie da zrobić, ale co to będzie za wino?

  13. Co to jest moszcz?
  14. Pojęcie "moszcz" często można spotkać w literaturze. Jest to ogólne określenie na przygotowaną mieszaninę wszystkich produktów, z których powstanie wino. Czasem pojęcie to odnosi się jedynie do odpowiednio przygotowanej papki z owoców.

  15. Co zrobić gdy kawałki owoców zatkały od spodu rurkę fermentacyjną i nie wiem kiedy to nastąpiło?
  16. Sprawa jest skomplikowana. Trzeba reagować szybko, ale nie nerwowo! Przede wszystkim nie zabieraj się od razu za wyciąganie korka, bo może to się skończyć bardzo groźnie. Zatkana rurka fermentacyjna powoduje, że wydzielające się w procesie fermentacji gazy (głównie dwutlenek węgla) nie ma ujścia i gromadzi się w wolnej przestrzeni wewnątrz gąsiora. Ponieważ generacja gazu jest bardzo intensywna, a objętość pustego miejsca często niewielka (przy pełnym wykorzystaniu objętości gąsiora), ciśnienie gazu może być bardzo wysokie i często trudno jest z grubsza określić stan zagrożenia, bo nie znamy momentu, w którym zatkanie rurki nastąpiło. W takim przypadku należy ostrożnie owinąć rurkę oraz korek ręcznikiem.
    Następnie staramy się bardzo delikatnie wyciągnąć korek jednocześnie odchylając się od gąsiora tak, by korek z rurką nas nie uderzył w twarz. NIGDY nie próbuj wyciągania korka nachylając się nad gąsiorem. Grozi to utratą zdrowia! Byłem kilkukrotnie świadkiem zatkania się rurki. Wszystkie przypadki skończyły się szczęśliwie, ale zawsze kończyło się wystrzeleniem korka w sufit. Jest raczej pewne, że stracimy rurkę fermentacyjną, ale to akurat najmniejsza strata. Najwięcej kłopotu przysporzą pochlapane ściany i sufit, które niestety najczęściej nadają się do ponownego przemalowania (remontu).
  17. Jaką objętość ma roztwór po rozpuszczeniu 1 kg cukru w 1 l wody?
  18. Każdy kilogram cukru rozpuszczony w wodzie to ok. 0.6 l cieczy więcej. To oznacza, że roztwór 1 l wody i 1 kg cukru ma objętość 1,6 l.

  19. Kiedy wino jest gotowe? Jak długo musi fermentować?
  20. Długość fermentacji wina zależy od tego, z czego to wino robimy, jakich użyliśmy drożdży oraz ile dodaliśmy cukru. Ja stosuję zasadę, że zlewam wino wtedy, gdy częstotliwość bulgotania będzie mniejsza niż raz na 10-15 min.
    Jednak zazwyczaj nie trzymam wina dłużej niż 6-8 tygodni. Pod koniec fermentacji, drożdże które przerabiają cukier w alkohol zaczynają ginąć z powodu... zbyt dużego stężenia alkoholu. Drożdże same się wykańczają. Obumarłe drożdże osadzają się na dnie balonu wraz z pozostałymi składnikami. Po odpowiednio długim czasie mogą rozpocząć się procesy gnilne, dlatego zbyt długie trzymanie wina po fazie pierwszej fermentacji może spowodować jego zepsucie.
    Jeszcze wracając do czestotliwości bulgotania. Zależy ona również od tego, ile wolnej przestrzeni pozostało w gąsiorze po wlaniu wszystkich składników. Jeśli pozostało dużo przestrzeni, częstotliwość bulgnięć będzie mniejsza, ale będą one dłuższe (przeciągłe). Gdy wolnej przestrzeni w gąsiorze pozostało niewiele, bulgnięcia będą częstsze, ale mniej dynamiczne.

    W literaturze znalazłem informacje, że wina lekkie zlewamy po 3-5 tygodni, wina stołowe średnio mocne po 4-8 tygodni, a wina mocne deserowe po 9-18 tygodni [1].

  21. Czy po zlaniu wina po pierwszej fermentacji muszę gąsior ponownie zatkać korkiem?
  22. Tak, zdecydowanie. Po pierwszej fermentacji, wino nadal pracuje i zbierające się gazy muszą mieć ujście. Rurka fermentacyjna jednocześnie chroni wino przed dostępem do powietrza, dzięki temu nie przedostaną się do niego żadne drobnoustroje i mikroby chroniąc wino przed zakażeniem.

  23. Co to jest pożywka?
  24. Pożywka jest związkiem bądź mieszaniną związków chemicznych (np. fosforan amonowy), który wspomaga rozmnażanie się drożdży. Przy wyrobie win z niektórych produktów, nie ma wystarczającego podłoża do rozwoju drożdży, wówczas pożywka jest niezbędna. Dodaje się jej zwykle ok. 3 do 5 g na 10 litrów moszczu. Ja dodaję pożywkę zawsze. Jest to środek, który nie wpływa na smak wina i poprawia proces fermentacji.

Nowości | Galeria | Elektronika | Praca dyplomowa | Ulubione strony | Fizyka | O sobie | Adam i Ewa | Poezja | Gitara | Wina | Forum | Początek